Elmélked- és sport egy görögkatolikus pap tollából

Elmélked- és sport egy görögkatolikus pap tollából

Viszlát 2023! Üdv 2024!

2024. január 12. - obbagy.laszlo

A naptári év elején az ember általában fogadalmakat tesz, célokat tűz ki maga elé, tervez ezerrel. Én lelkes futballrajongóként meg jósolok, tippelek az adott évre, mindezt több, de inkább kevesebb sikerrel. Aztán szeretem azt is megnézni, vajon az előző év tippjeiből mennyi jött be, illetve mennyi ment nagyon félre. Jó ezeken utólag derülni – most is minden ki fog derülni! :)

2238.jpg

 

Nem focitémájú cikk ajánlók 2023-ból:

Saját interjúk a magyar vízilabdázókkal a Nemzet aranyai című dokumentumfilm előtt

Szubjektív írás a pápalátogatásról

A Kowalsky meg a Vega és én

Hármas ikreink kétévesek lettek!

Matthew Perry, azaz Chandler Bing emlékére

Karácsonyi gondolatok - Vajon hol a Kisded?

Tavaly a jósgömb ezeket jelezte…

  1. tipp: Bajnok lesz a Napoli és az Arsenal

Mindkét csapat vezette hazája bajnokságát, és meggyőző futballt is mutatott, de végül csak egyikük teljesítette be a karmát. A Napoli tükörsimán lett bajnok, elsősorban a szenzációs és végül 26 találattal gólkirályi címet szerző Victor Osimhen és a georgiai Khvicha Kvaratskhelia vezetésével (utóbbi 12 gól mellé kiosztott 10 gólpasszt!), annak ellenére, hogy a szezon előtt olyan klublegendák sora hagyta el az olasz maffia fellegvárát, mint Lorenzo Insigne vagy éppen Dries Mertens. Mivel a tipp pillanatában már 13 pont volt a nápolyiak előnye, ez a játék kicsit biztonságinak tűnt a részemről. Végül 16 pontot vertek a másodikra, ami nem az Inter, hanem nagy meglepetésre a Lazio lett. Az Arsenal nagyjából fél távnál 5 egységgel vezetett a Manchester City előtt, de még hátra volt mindkét rangadója Pep Guardioláék ellen, és utólag mondhatjuk, az a két vereség a bajnoki címbe került. Bár szerintem szezon előtt mindenki aláírta volna azt a bajnoki szereplést és a rég nem látott ezüstérmet, az Arsenal sokáig vezette a Premier League-t, és talán mások is voltak rajtam kívül, akik elképzelték már Mikel Arteta nyakában az aranyérmet. Talán idén? Ezt már inkább nem tippelem meg – most ráadásul nincsenek is az élen, és egy apró negatív spirálba kerültek, 3 nyeretlen és két vesztes bajnokival. (A rég nem látott ezüstéremről csak annyit: meg tudnátok mondani fejből, mikor volt az előző szezont megelőzően egyáltalán top4-ben az Arsenal? Én sem voltam biztos benne, így utánanéztem. A 2015/16-os szezonban, abban az őrült évben, amikor a Leicester City lett a bajnok. Akkor ezüstérmet szerzett az Arsenal, és utána hét szezont kellett várni arra, hogy újra dobogóra álljon, és bajnokesélyesként beszéljenek róla. Hét szűk esztendőt vajon most mi követ? Meglepődnék, ha idén lecsúsznának a dobogóról!)

AJÁNLÓ: Erőltetett menet után, BL tavasz előtt... (2023. február 13.)

2249.jpg

Ajjajj... :(

2. tipp: Angliában és Olaszországban is kiesik egy-egy nagy múltú klub az élvonalból

Ez is csak félig jött be. A Sampdoria valóban menthetetlennek bizonyult, a Fradi jelenlegi vezetőedzőjével, Dejan Sztankoviccsal a kispadon egy gyalázatosan gyenge szezont követően kiestek a másodosztályba. A tipp megfogalmazásakor 20 meccs után 9 ponttal, 2 győzelemmel, és mindössze 8 (!!!) rúgott góllal álltak – csoda kellett volna a bent maradáshoz. Végül 3 győzelemmel, 19 ponttal, -47-es gólkülönbséggel és 8 ponttal a Cremonese mögött lett csontutolsó a genovai csapat. Az Everton viszont végül csodával határos módon megmenekült, és az új szezonban eddig egészen más arcukat mutatják – más kérdés, hogy egy 10 pontos büntetés miatt Sean Dyche fiainak a bent maradás kiharcolásánál sokkal vérmesebb reményeik így sem lehetnek…

2277.jpg

Kérdés sem férhet ahhoz, hogy mi jártunk a legjobban... :)

 3. tipp: Lecsúsznak a „matracosok” a BL-ről, véget ér a Simeone – Atletico Madrid házasság

Hát az egyik legnagyobb melléfogásom ez volt tavaly… Tényleg nem nézett ki jól az Atletico Madrid, de a katari világbajnokság után megtáltosodtak, Antoine Griezmann élete formájában futballozott (15 gól és 16 gólpassz a szezon végére) és Alvaro Moráta is megbízhatóan termelte a gólokat. Simán meglett a harmadik hely, s csak egy ponttal végeztek a Real mögött a tabellán. A vb utáni 24 bajnokiból 16-ot megnyert a csapat – előtte 14 meccsének csak a felén szerzett három pontot, s csoportutolsóként kizúgott a Bajnokok Ligájából. Különösebben, Diego Simeone sem tűnik motiválatlannak, meglehet, titokban párterápián vett részt a két fél, de látszólag most újra minden rendben köztük és dúl a love. Vagy a lóvé, muhaha…

AJÁNLÓ: Biztos, hogy mindig az edző a hibás? (2023. április 26.)

2239.jpg

Igaz történet alapján: Jan Oblak elveszítette a futóversenyt Brahim Diazzal szemben... Micsoda meccs lehetett a Real-Atletico, kár, hogy magyar csatorna nem közvetítette két napja...

4. tipp: Végre nem kell pótselejtezőt játszanunk az Eb részvételért

Na, végre egy tipp, ami miatt nem kell pironkodnom! :) Bár ez sem volt annyira bátor vállalás a részemről, mert egy 5 fős csoportból az első két csapat továbbjutott, és ebben a csoportban rajtunk kívül Szerbia, Montenegro, Bulgária és Litvánia volt még. Az elmúlt évek alapján a közvélemény szerintem a szerbek mögötti második helyet tartotta reálisnak. Én is úgy láttam, hogy a második hely biztos meglesz, és az egyenes ágú kijutást érhet – 1972 után először! De hogy csoportelsők és egész évben veretlenek leszünk? Na, ez felülmúlta minden képzeletemet! Bulgária ellen a Rossi-éra leglátványosabb félidejét produkáltuk (3-0, kár, hogy ennyinél megálltunk…), a kellemetlen Montenegro ellen, akkor még nem is tudtuk, mennyire fontos pontot szereztünk idegenben (0-0), a litvánok ellen Varga Barnabás megrúgta első válogatott gólját (majd a következő 3 selejtezőn is betalált), a szerbeket oda-vissza megvertük (na de milyen gólokkal!), s mindezek következtében eljutottunk oda, hogy volt 3 meccslabdánk a kijutáshoz! Az elsőt elszúrtuk, de legalább visszajöttünk Litvániában mínusz kettőről (2-2). A bolgárok ellen sem álltunk messze az égéstől, de a 97. percben jött az eu(ro)fória egy öngól formájában. Örülök, hogy a Montenegro elleni hazai meccsnek már csak a csoportelsőség és a veretlenség megőrzése miatt volt tétje – Szoboszlai két, illetve Nagy Ádám egy góljával hátrányból fordítva nyertünk. Egyelőre legyen elég ennyi, de annyit azért spoilerezek, hogy az idei tippjeim között lesz még szó a magyar válogatottról…

AJÁNLÓ: Már nem elátkozott tizenegy, avagy ami nem öl meg, az megerősít! (2023. október 10.)

2245.jpg

Jó csapatunk, jó játékosaink vannak! :)

5. tipp: Erling Haaland 45 gól fölött végez a bajnokságban

Bármennyire is ellenállhatatlanul kezdett a norvég, már az ősszel eljutott 4 mesterhármasig, végül őt is rotálta Guardiola, hogy a legfontosabb pillanatokban csúcsformában legyen, így végül megállt 36 gólnál. Persze, ezzel is rekordot döntött a Premier League-t illetően… Az első 19 bajnokin 25 gólt szerzett, a másik 19 meccsen már csak 11-et. Az utolsó 5 PL mérkőzésén már csak egy gólt lőtt, többször lecserélték, az utolsó fordulóban például már pályára sem lépett.

AJÁNLÓ: Az édesebb szőlő reményében - gondolatok a 2023-as Aranylabda szavazásról (2023. október 31.)

2268.jpg

6. Szoboszlai Dominik lesz a Bundesliga asszisztkirálya

Tippem leadásakor 8 gólpassznál tartott, a francia Randal Kolo Muani kettővel adott többet. Szoboszlai ezután már nem adott több asszisztot, az akkor még a Frankfurtot erősítő Kolo Muani 11-el fejezte be a szezont, s Dominiket többen is megelőzték: a kölni Florian Kainz (10), a bayernes Jamal Musiala (10) és a Mönchengladbachból Jonas Hofmann (9) is. De közülük senki sem igazolt a nyáron Liverpoolba! :)

AJÁNLÓ: BulgÁria, avagy miért nem kő, papír, ollóval ültetik le a kispadra a honi edzőket? (2023. március 31.)

2254.jpg

Azért örüljünk annak, hogy magyarnak született... :)

7. Ősszel minimum nyolc honfitársunknak szurkolhatunk majd a top bajnokságokban

Hogy kikre számítottam? Ugye, Gulácsi Péter, Orbán Vilmos, Schäfer András, Szoboszlai Dominik és Sallai Roland adottak voltak. Mindannyian Bundesliga játékosok voltak, közülük Szoboszlai váltott, de maradt topligában, sőt, a Bundesligánál erősebb Premier League-be igazolt. Ez egyébként az egész 2023-as év talán legnagyobb magyar sztorija! Szalai Attila és Kerkez Milos klubváltását egész jól megtippeltem – Szalai a török Fenerbahcétól a német Hoffenheim együtteséhez került, míg Kerkez a holland AZ Alkmaart elhagyva az angol élvonalbeli Bournemouth futballistája lett. (Szalai egyelőre sajnos kevés lehetőséget kap, nem kezdett jól Németországban, de Kerkez alapember a briteknél, és csapata is elindult felfelé a tabellán.) Akire nyolcadikként számítottam, az Németh András volt, de klubja, a Hamburg maradt a másodosztályban, és vele együtt ő is. Mindenesetre, hogy ez a tippem végülis bejött, az annak köszönhető, hogy onnan jött a segítség, ahonnan a legkevésbé sem vártam: Loic Negót kiebrudalták Fehérvárról, de hiába 32 éves már, szintet lépett, és lecsapott rá szülőhazája egyik élvonalbeli csapata, a Le Havre. Láttuk tavaly, milyen fontos játékosa ő a válogatottnak, és klubcsapatában is megállja a helyét, rendszeresen játszik a francia bajnokságban. (Nem felejtkeztem el Bolla Bendegúzról sem, aki papíron a Premier League-ben szereplő Wolverhampton futballistája, de nem játszott még az angol bajnokságban, most is kölcsönben van, a svájci Servette játékosa.)

2266.jpg

Az elmúlt évek legjobb magyar labdarúgói

8. A Chelsea ősszel legfeljebb az Európa Konferencia Ligában indul

Ott sem indult. Csődtömeg volt az egész tavalyi év. A 12. helyen fejezték be az idényt, 38 meccsen mindössze 11 győzelemmel, -9-es gólkülönbséggel. Túl egyszerű lenne azt tippelni, hogy idén sem indulnak a nemzetközi kupában, pedig hát nem áll valami jól a szénájuk most sem… Jelenleg tízedik helyen állnak, és az a helyzet, hogy az előttük álló 9 csapat szinte mindegyikében több potenciált látok.
2253.jpg

Szégyen...

 

És akkor nézzük, idén mit mutat a jósgömb…

  1. tipp: Helyet cserélnek a szabolcsiak, a Mezőkövesd viszont idén is megússza

Máris egy vágyálom a részemről: a Nyíregyháza vezeti a másodosztályt, és a 2015-ös kizárását követően visszakerülhet az élvonalba! Még a közel 100 km-re lévő Rozsályból is bérletem lenne a Szpari hazai meccseire… Azért érdekes ez, mert a nyáron még osztályozót kellett játszania a Nyíregyházának a Veszprémmel azért, hogy egyáltalán a másodosztályban maradhasson. Most meg az ő hátukat nézi az egész komplett mezőny a Vasassal, a Honvéddal és a Győrrel együtt – nagyot változott a világ félév alatt… Utóbbiak jelenleg a másodikak, én nem bánnám, ha ők lennének a másik feljutók annak dacára, hogy messze a Vasasnak van a legerősebb játékoskerete. A Szpari mindössze egyetlen vereséget szenvedett el az ősszel, kispadján a fiatal és ambiciózus Tímár Krisztián ül, s korábbi válogatott játékosok, Nagy Dominik és Géresi Krisztián csatlakoztak nyáron a kerethez, akik hát igencsak húzzák a csapat szekerét. Én nem bánom… Izgalmasak lennének a Nyíregyháza – Kisvárda rangadók, de ezt a feelinget nem a következő szezonban fogjuk megtapasztalni, mert a nem is olyan régen még ezüstérmes várdaiak lesznek az egyik kiesők. Révész Attila tulajdonos már saját elmondása szerint is mindent kihozott a Kisvárdából, már csak egy dologban nem volt részük: a kiesésben. De ami késik… Eljön! Immár a negyedik edző ül a várdai padon a szezonban, s bár Feczkó Tamással némi előrelépés megfigyelhető, ez a bent maradáshoz kevés lesz. A másik kiesőnek a kupagyőztes Zalaegerszeget tippelem, ahonnan túl sok meghatározó ember távozott pótlás nélkül a nyáron. Demjén Patrik, Mocsi Attila, Tajti Mátyás, hogy csak három nevet említsek. Boér Gábor bele is bukott az eredménytelenségbe, a korábbi kedvelt edző, Márton Gábor ült vissza a legkevésbé sem bársonyszékbe, hogy mentse, amit lehet. Meglátásom szerint az évek óta fix kiesőnek titulált Mezőkövesdnek megint lesz annyi mákja, hogy bent maradnak. A három leggyengébb csapat edzői közül talán nem Kuttor Attila a legjobb, de a karizmája és filozófiája több esetben is csodákat művelt már, viszont a legjobb kapus (Riccardo Piscitelli) és csatár (Sztefan Drazic) náluk játszik, és ez könnyen a különbséget jelentheti majd.

AJÁNLÓ: Elkezdődött a futballszezon (1. rész) – Magyarock: Fradi, Szoboszlai, válogatott és az NB1… (2023. szeptember 7.)

2252.jpg

2. tipp: Szoboszlai Dominik kupát nyer első évében a Liverpoollal és betalál a kupadöntőben

A mondat első fele talán nem lenne annyira merész, de a második felével kiegészülve már annál izgalmasabban hangzik! Mondjuk a Liverpool előző szezonjára visszagondolva nem magától értődő, hogy idén kupákért küzdhetnek az Anfielden… Kezdjük azzal, hogy jelen sorok írásakor a Liverpool vezeti a Premier League-t! Ez akkor is nagyon örömteli, ha tudjuk, hogy a neheze még most jön, ráadásul sokszor igen nagy mázlija is volt a Klopp legénységnek. Bízzunk a legjobbakban, meg abban, hogy Szoboszlai tavasszal is kulcsember lesz a Mersey partján, és gólokkal, gólpasszokkal tud hozzájárulni a Liverpool sikereihez. Az előző évi ötödik helyezés után egyébként szerintem a dobogó idén már elégedetté tenné a szurkolókat, és a realitás valóban ez: a ManCity és az Arsenal még erősebbnek tűnik. Na de van még három kupasorozat, ahol áll a Liverpool! Az FA kupában komoly skalpot szereztek az előző hétvégén, az egyik legerősebb riválist, ráadásul kupaspecialista Arsenalt ejtették ki, ráadásul saját otthonában. A Ligakupában már az elődöntőben vannak, s mindössze a Fulham elleni párharcot kell megnyerniük a döntőért. (Az első meccset le is játszották a héten, a sérült Dominik nélkül hátrányból fordítva nyertek 2-1-re.) Nem lesz könnyű, de azért ez nem leküzdhetetlen akadály. Szoboszlai ráadásul a sorozat korábbi fázisában már kétszer is betalált: bombagólt szerzett a Leicester City és a West Ham United ellen is. Fekszik neki ez a sorozat. A Leipzigtől úgy köszönt el, hogy a Német Kupa döntőben betalált. Szerintem az angol ligakupa fináléjában is lesz gólja. Állnak még az Európa-Ligában is, igaz, ott eddig elég takaréklángon égtek, Dominik viszonylag keveset is játszott. Mindenesetre minél tovább jutnak, annál fontosabb szerep hárulhat rá. Csak a játék kedvéért: milyen lenne már, ha mondjuk az AC Milan elleni Európa-Liga döntő Szoboszlai Dominik 20 méteres bombagóljával dőlne el?

AJÁNLÓ: Nem tervezett írás egy tervezett karrierről (2023. július 4.)

2250.jpg

Szalah mindenkit sakkban tart...:)

3. tipp: A Real Madrid Bajnokok Ligáját, Bellingham Aranylabdát nyer!

Továbbra sem értem, néhány jó vb meccsel miért nyerhette meg Lionel Messi a 8. Aranylabdáját, mindenesetre, ha idén nem őt látják a legjobbnak a Miaimi-ban nyújtott észvesztően és kriminálisan fenomenális teljesítménye után, szerintem Jude Bellinghamet fogják díjazni. Főleg, ha az angolokkal is nagyot alkot majd az Eb-n. (Bár láttunk már érdekes döntéseket a díjjal kapcsolatban…) Amit eddig újoncként a spanyol fővárosban leművelt, az emberfeletti. Karim Benzema hirtelen távozása után az egész nyár arról szólt Madridban, hogy kéne egy csatár, mert a 33 éves Joseluval nem lehet végigtolni egy egész szezont, és a brazil Rodrygo sem az a tipikus gólvágó kilences, erre fel ez a 20 éves angol, akinek a tojáshéj még mindig ott a fenekén, vezeti a spanyol bajnokság góllövőlistáját, duplájával nyerte a csapat az el clásicót, ráadásul több olyan meccs is volt, amin az utolsó percekben, pillanatokban magára vállalta a megmentő szerepét. Mindezt egy olyan Real Madridban teszi, ahol páratlan sérüléshullám miatt például alig van épkézláb védő. Ahol kényszerűségből az utánpótlásból kell játékosokat a padra ültetni. Közel sem számít favoritnak a Real Madrid a BL-ben, legalább 5 olyan együttes eszembe jut (Manchester City, Bayern München, Arsenal, Inter, PSG), akinek talán több az esélye a győzelemre, de egyik csapat ellen sem tartom esélytelennek a Madridot. A Bajnokok Ligája, tudjuk, hogy a Real Madrid játszótere. A csoportkört 6/6-os mérleggel zárták. Gondoljunk arra, mi történt két évvel ezelőtt. Az Ancelotti-faktor, még mindig egy nyomós érv. A középpálya pokoli erős, akár Modricék, akár a fiatalok, Camavinga és Valverde játszanak. A télen azért a védelmet erősíteni kellene. Jelenleg Jude Bellingham talán a világ legjobb formában lévő játékosa, és ő bárki ellen jelentheti a különbséget. A spanyol bajnokságban, bár a meglepetéscsapat Girona velük azonos pontszámmal áll, a Barcelona például 7 ponttal már lemaradt. Nem mondom, hogy ez behozhatatlan hátrány, de azért nem is kevés. Nem minden meccsen sziporkázik a Madrid, de azért elég meggyőzőek, a védelmük nagyon rendben van, pedig a hátsó alakzatból sorra dőlnek ki az emberek (jellemző, hogy az első számú kapus, Courtois az egész szezont kihagyja, de a helyére érkező Kepa is megsérült, így jelenleg az ukrán Andrij Lunin véd – és milyen jól!), idén ők a tavalyi Barcelona, már ami a pompás védekezést és a kevés kapott gólt illeti. Bellingham 21 éves kora előtt szinte mindent elérhet, a képességei megvannak hozzá. Persze, egy olyan univerzumban, ahol még Messi futballozik, lehet, Bellingham Aranylabdájához a BL cím, egy EB győzelem, a hazai pontvadászat megnyerése és egy gólkirályi cím sem lesz elég…

AJÁNLÓ: Bajnokok Ligája, a Real Madrid igazi játszótere (2023. március 7.)

2267.jpg

Joselu lehetőségei, ha máshová születik... :)

4. tipp: Erik Ten Haag-ot még a nyár előtt kirúgják

A Manchester United történelmi mélységekben. Immár lassan 11 éve, mióta Sir Alex nyugdíjba ment, de ez most tényleg a poklok pokla a Vörös Ördögöknél. 20 bajnoki, 9 vereség, mindössze 8. hely. Kilátástalan futball, és megkérdőjelezhető edzői döntések. Emlékszünk az edző balhéjára Cristiano Ronaldóval, ami után az ötszörös Aranylabdásnak távoznia kellett – nos, azóta nincs góllövője az Unitednak, CR7 pedig a 2023-as esztendő legeredményesebb góllövője lett 54 (!) góllal, közel 39 évesen. A holland Erik Ten Haag összerúgta a port az egyik legtehetségesebb fiatal játékossal, aki ráadásul angol is – Jadon Sancho pedig, hogy pályafutása ne rekedjen meg, azt tette, amit a hiénák javasoltak Szimbának az Oroszlánkirályban: menekült, futott és vissza se nézett – pechére, a Dortmund csak félévre kölcsönözte ki, de a semminél ez is sokkal jobb. Hazudott gyakorlatilag David de Geával kapcsolatban – új szerződést ígért neki, dicsérte, fontos láncszemnek tartotta, majd gyakorlatilag kirúgta a klublegendát André Onana kedvéért, aki eddig minimum megosztó személyiség teljesítménye okán a szurkolók körében… (Most hetekig ráadásul nem is lesz az Afrikai Nemzetek Kupája miatt…) Anthony többször bizonyította már, hogy nem ManUnited szint, mégis érthetetlenül favorizálja őt a holland. Csoportutolsóként kizúgtak egy nem túl nehéz BL csoportból. Csak 9 pontra van ugyan a BL-t jelentő negyedik hely, de az a helyzet, hogy ég és föld a különbség a jelenlegi top4 (Liverpool, Aston Villa, ManCity, Arsenal) és a United között, de sokkal meggyőzőbb a Tottenham és a West Ham is. Ebből lehet, egyáltalán nem lesz kupaindulás tavasz végére. Ha ez így lesz, nehezen tudom elképzelni, hogy Ten Haag megtarthatja az állását – s ha valóban lapátra teszik, Erik, a viking aligha lesz akkor víg king…

AJÁNLÓ: Elég volt… (2023. augusztus 9.)

2264.jpg

5. tipp: Harry Kane rekordot dönt, de a Bayern sorozata megszakad

Nem tudom, van-e még olyan Bayern München szurkoló, aki visszasírja Robert Lewandowskit (biztosan akad, a lengyel gólgép nehezen felejthető lesz arrafelé…), mindenesetre Harry Kane antréja nem volt különösebben rossz a bajor fővárosban: 15 meccsen 21 gól és 5 gólpassz. Senki, ismétlem, senki nem kezdett így Németország legsikeresebb együttesében, még a nagy Gerd Müller és Robert barátunk sem. Eddig 3 olyan bajnoki volt csupán, amin ne szerzett volna gólt az idényben, s van már 3 mesterhármasa is. Úgy illeszkedik a csapatba, mintha egész életében ott játszott volna! Lewa 20 gólt szerzett az első 15 fordulóban, abban az idényében, amikor megdöntötte Gerd Müller 40 gólos rekordját. Ha így folytatja Harry herceg, gyerekjáték lesz megdöntenie a lengyel gólcsúcsát. Én mégis merész tippre vállalkozom, mert az ősz alapján úgy vélem, Harry Kane páratlan gólmennyisége ellenére nem nyerik meg a Bundesligát. A legutóbbi 11 évben övék lett a Salátástál – a 2011/12-es szezonban a Jürgen Klopp vezette Borussia Dortmund tudott utoljára beleköpni a bajor sörbe… A Bayer Leverkusen személyében ugyanis végre méltó riválisra leltek! A Bayert új játékosai repítik: Alejandro Grimaldónak védő létére már 7 gólja van (a középhátvéd Jeremie Frimpong is betalált már egyébként ötször), Granit Xhaka a rutint képviseli a középpályán, Victor Boniface a Bundesliga 3. legjobb középcsatára és Jonas Hofmann is sokat hozzá tud tenni a csapat támadójátékához. Mindezek mellett az egyik legnagyobb erősítés, hogy Florian Wirtz egészséges volt egész ősszel. Az egész német focinak jót tenne, és növelné a Nationalelf Eb esélyeit is, ha a még mindig csak 20 éves Wirtzből nem lenne az új Marco Reus. A „gyógyszergyári” csapat meccsei nagy részén látványos támadófocit játszik, a topligákat tekintve egyedüliként veretlen a Leverkusen, mégis bátor vállalás ez a részemről. Hogy jobb lenne-e a 2002-es garnitúránál ez a csapat, amikor Michael Ballack, Lúcio, Dimitar Berbatov, Yildiray Bastürk-szintű spílerek játszottak az együttesben, az idő majd eldönti, mindenesetre, ha nevéhez méltóan idén is sok mindenkit lever a ’kusen, nem tartom esélytelennek a trónfosztást. És akkor majd szívhatják a fogukat Dortmundban, hogy ez nekik is sikerülhetett volna tavaly…

AJÁNLÓ: Elkezdődött a futballszezon (3. rész) – Az élet Cristiano, Lionel, Karim és Neymi után… (2023. szeptember 20.)

2263.jpg

6. tipp: Messi és Ronaldo is kontinensbajnok lesz idén!

Utoljára még robbantanak egy nagyot… Lionel Messi 2022 karácsonyán ugye a világbajnoki címet is kipipálhatta, így már minden létező trófeát besöpört. (Mondjuk, Európa-bajnoki címe továbbra sincs a szerencsétlennek…) Argentína nagyrészt neki köszönhette történelme negyedik vb győzelmét. Ahhoz nem kell nagy jóstehetség, hogy lássuk, ők a favoritok az idei centenáriumi Copa Americán, már csak azért is, mert Brazília történelmi mélységekben van jelenleg, papíron legjobb játékosuk, Neymar pedig keresztszalag-szakadás miatt biztosan nem lesz ott a tornán. Óriási meglepetés lenne, ha ez a torna nem az önbizalommal teli albiceleste sikerével érne véget. Nagyobb izgalmakat várok a németországi Eb-től, ahol szerintem 3 potenciális esélyes van, legalábbis a közelmúltat vizsgálva: a franciák, az angolok és a portugálok. Jól olvastátok, a portugálok, ahol a vb után sokak megelégedésére végül eltakarították a korábbi sikerkapitányt, Fernando Santost (akit azóta a lengyel válogatottól is kirúgtak…), és a korábbi belga szövetségi kapitányt, Roberto Martinezt nevezték ki a helyére, aki továbbra is a 3 héten belül a 39-et is betöltő Cristiano Ronaldóra építi a támadójátékot. Ez mondjuk veszélyes is lehet, mert ő visszamenni védekezni biztos nem fog, de legyünk őszinték: Cristiano Ronaldo – még mindig Cristiano Ronaldo! 10 gólt lőtt a selejtezősorozatban, amivel második lett a góllövőlistán. Annyira motivált, mint 10-15 éve.  A naptári évben összesen 54 gólt szerzett. Biztos vagyok abban, hogy azt is jobban fogja már viselni, ha a 60. perc környékén lecserélik. Hibátlan mérleggel, mindössze két kapott góllal abszolválták a portugálok a selejtezősorozatot, ami akkor is figyelemreméltó és bravúros teljesítmény, ha tudjuk, hogy Szlovákia, Luxemburg és Bosznia-Hercegovina voltak az ellenfelek. Sok minden kell a portugál győzelemhez, de én teszek egy merész tippet: a Rubén Dias, Joao Cancelo, Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Diogo Jota, Rafael Leao és Cristiano Ronaldo fémjelezte portugál válogatott megnyeri a 2024-es Európa-bajnokságot! Csak aztán a magyarok elleni fináléban CR7 nehogy megint csárdást járjon… :)

AJÁNLÓ: A király és az alattvalók? Pelé = Mes si + Cristia no… (2023. január 10.)

2280.jpg

7. tipp: Negyeddöntőbe jut a foci válogatott az Eb-n

Amikor az imént azt írtam, a portugálokkal Eb döntőt játszunk majd, nem álltam tudatmódosító szer hatása alatt, de nem is gondoltam véresen komolyan. Ugyanakkor, az nem baj, ha merünk nagyot álmodni, nem elfelejtve, hogy a továbbjutást sem adják majd ingyen Németországban. Azt azért szögezzük le: nem került könnyű csoportba a magyar válogatott a nyári Eb-n. Persze, az első kalapból mellénk sorsolt németeknél első ránézésre veszélyesebbnek tűnnek a franciák, az angolok, a portugálok és a spanyolok is, de ne higgyük azt, hogy a pocsék formában lévő németek ellen nem kell majd vért izzadnunk a jó eredményért. Egyrészt, mert hazai pályán játszanak, saját közönségük biztos megtámogatja majd őket – és ki tudja, lehet a VAR-os időkben is lejthet picit az a hazai pálya. Másrészt, mert a német tipikus kupacsapat, amikor kell, felszívják magukat (mondjuk az utolsó két vb-n éppen égtek, mint a Reichstag). Harmadrészt, mert ott van Neuer, Gündogan, Goretzka, Kimmich, Wirtz, Havertz és Gnabry… Nekünk azért ennyi topjátékosunk továbbra sincs. De szervezettségben felvehetjük velük a versenyt! A skótokat nem szabad leírni, a spanyolokat egyszer megverték a csoportban, s megelőzték a norvégokat és Georgiát is a selejtezőkön. Svájc ellen kevés a közelmúltbeli sikerélményünk, a legnagyobb sztárjai szerencsére nem fiatalok, de azért első számú kapusuk az Inter hálója előtt repked hétről hétre, legfontosabb játékosuk pedig a Leverkusennel tarol idén. Szerintem egyik meccsen sem mi leszünk az esélyesek, de többször bizonyítottuk már az elmúlt években, hogy jól áll nekünk az esélytelenség. Ha továbbmegyünk a csoportból, az előbb említett felsőkategóriás együtteseken kívül én egy válogatottra sem mondanám, hogy ne lenne sanszunk ellene. 2016-ban is jó csapatunk volt, de akkor a roppant erős(nek gondolt) belgák megálljt parancsoltak a 16 között. Legutóbb a halálcsoportból nem sikerült továbbmenni, de kivívtuk egy kontinens tiszteletét – egészen a 84. percig úgy tűnt, hogy mi leszünk a németek hóhérai. Idén ideje szintet lépni, menjünk még egy kört! Miért vagyok ennyire optimista? 4 tényező miatt. 1. A kapitány személye. Szerintem Marco Rossival sikerülhet. 2. A csapategység. Egész évben, sőt, már évek óta ezt látjuk. 3. Egyéniségek. Végre vannak nálunk is! Szoboszlai Dominik világklasszis! Sallai Roland az egyik nem is olyan titkos fegyverünk! Varga Barnabás személyében megvan Szalai Ádám utódja, aki nála ráadásul sokkal gólerősebb is! Dibusz Dénes igazi bravúrkapus. Orbán Vilmos a védelmünket rázza gatyába. 4. A szurkolótábor. Szinte hazai pályán érezhetjük majd magunkat, legalábbis annyi szurkoló igényelt jegyet a meccsekre… Csapat és közönsége egymásra talált, aki nem jut be, a stadionon kívül fog üvölteni, bent is meghallják majd. A magyar szurkolókra idén is számíthat a válogatott! Ha elkerül minket az a sérüléshullám, ami tavaly sajnos nem kímélte a csapatot, tehát, hogy egyszerre volt sérült Orbán, Sallai, Varga, tehát a 4 legjobb játékosunkból három, ha Schäfer András is egészséges lesz, és ha Dárdai Márton a magyar válogatottat választja, és beépül addig a védelembe, szerintem nemzeti csapatunk bármit elérhet az Európa-bajnokságon. De a legjobb nyolcat mindenképp!

AJÁNLÓ: „Ez jó mulatság, férfimunka volt!” – veretlenül és csoportelsőként ott vagyunk az Eb-n! (2023. november 24.)

2246.jpg

Amire emlékezni fogok 2023-ból…

A 2023-as évről mi jut elsőként eszembe? A válogatott veretlen menetelése – ott vagyunk csoportelsőként az Európa-bajnokságon, ráadásul a nálunk erősebbnek tartott szerbeket oda-vissza legyőztük!

A Fradit három edző is irányította! Sztanyiszlav Csercseszov csúnyán megbukott, pedig tavasszal hosszú idő után még nemzetközi meccseket játszhatott a Ferencváros – aztán a feröeri Kí Klaksvik megmutatta a Groupamában, merre van az arra… Máté Csaba másodedzővel szárnyalt a Fradi, hatosával rúgta a gólokat, az Európa Konferencialiga csoportkörbe jutással a maximumot is kihozta eredményesség tekintetében – mégis mennie kellett. Dejan Sztankoviccsal még nem nagyon van arculata a csapatnak, de veretlenül továbbment a Konferencialigában, így ez a cél teljesült – a magyar NB1-et viszont hosszú idő után a téli szünetben nem ők, hanem a Paks vezeti!

AJÁNLÓ: Auf Wiedersehen! – Nem csak a BL álmoknak mondott búcsút a Fradi… (2023. július 21.)

2274.jpg

Vajon két meccs között elkészült ez a süti? :)

A Napoli hosszú évek próbálkozása után révbe ért, és a Maradona-féle együttes óta először bajnok lett, ráadásul tükörsimán, gyakorlatilag már ősszel megnyerte a bajnokságot.

AJÁNLÓ: Trendek és menetrendek, avagy az InterCity két nap múlva indul! - BL döntő beharangozó (2023. június 8.)

A Manchester City végre valahára megnyerte a Bajnokok Ligáját! Amennyi pénzt pumpáltak az elmúlt évtizedben a csapatba, csoda, hogy ez nem történt meg hamarabb… Pep Guardiola a futballtörténelem első edzője, aki kétszer is triplázni tudott, ráadásul két különböző együttessel nyerte meg egyazon évben a bajnokságot, a hazai kupát és a Bajnokok Ligáját.

AJÁNLÓ: Most akkor nyert vagy veszített a futballvilág a Manchester City BL győzelmével? – VISSZAPILLANTÓ (2023. június 23.)

2251.jpg

A Manchester United krónikus csatárhiányban szenved...

A Barcelona mindössze 20 kapott góllal, rájuk nem jellemző stabil védekezéssel, rengeteg 1-0-s győzelemmel, Ter Stegen parádéival lett spanyol bajnok!

Sztárok sora hagyta el Európát, a célállomás a legtöbb esetben Szaúd-Arábia volt! Cristiano Ronaldo kezdte a sort, és Lionel Messi is elhagyta az öreg kontinenst, igaz, ő inkább Amerikát választotta. Meg tudom érteni.

AJÁNLÓ: Elkezdődött a futballszezon (2. rész) – szaúDilik, Al-világgal, de Al-ázat nélkül… (2023. szeptember 17.)
2256.jpg

Még ebben is hasonlítanak...

Szoboszlai Dominik 70 millió euróért egy Premier League élcsapathoz igazolt, a Liverpoolhoz, ahol ráadásul megkapta Steven Gerrard legendás, 8-as mezszámát! Az ősszel Jürgen Klopp minden bajnokin pályára küldte, majdnem mindig kezdőként! Egy másik válogatott játékosunk is a PL-be igazolt: Kerkez Milos miatt sokan lettünk Bournemouth szurkolók!

2242.jpg

Megható pillanatok: Marco Rossinak honfitársa, a világbajnok és Aranylabdás, Fabio Cannavaro, míg Szoboszlai Dominiknek volt csapattársa és csapatkapitány elődje, Szalai Ádám adta át a díjat

Liverpool – Real Madrid: 2-5. Az első félidő nagyon színvonalas volt, mindkét kapus tőle szokatlanul potyázott egyet, Darwin Nunez meg sarokkal lőtt egy csodás gólt. A Pool 2-0-ra vezetett… A második félidőben hamar eldőlt. Az ötödik gól már kicsit megalázó volt az angolokra nézve… Karim Benzema és Vinicius Junior is kettőt lőtt, de Luka Modric is nagyot játszott. A visszavágón 1-0-ra győzött a Real – szerintem az odavágó volt a tavasz legjobb BL meccse.

 Liverpool – Manchester United: 7-0. Az első félidő végén rúgta az elsőt a Pool, a másodikban erre rápakoltak hatot. Így szétzuhanni csapatot keveset láttam… A vége nagyon csúnya lett… Pedig 0-0-nál még a Unitednek volt érvénytelen gólja…

Newcastle – Tottenham: 6-1. 9 perc után 3-0, 21 perc után 5-0. Őrült félidő volt. Szép gólokat lőttek a „szarkák”, de mintha a Tottenham védői másnaposan játszottak volna, csak lézengtek a pályán.

Liverpool – Tottenham: 4-3. Curtis Jones és Luis Diaz góljaival 5 perc után 2-0, majd negyedóra elteltével Salah háromra növelte az előnyt. Ám a Tottenham ezúttal visszajött a meccsbe: a 93. percben kiegyenlített Richarlison. Aztán a középkezdés után egy kapitális védelmi hibát követően, a 94. percben Diogo Jota mégiscsak megnyerte a meccset a Pool-nak…

Azért tavaly is bebizonyosodott, hogy a Premier League a világ legjobb bajnoksága… Milyen meccseket játszottak ott… És ennek nyár óta már két honfitársunk is részese! Hajrá Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos!!!

Köszönöm, hogy tavaly is velem tartottatok! Tartsátok meg ezt a jó szokásotokat 2024-ben is! Ti miket jósoltok az idei évre?

2244.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lacusatya.blog.hu/api/trackback/id/tr4718300533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása