Elmélked- és sport egy görögkatolikus pap tollából

Elmélked- és sport egy görögkatolikus pap tollából

Nem tervezett írás egy tervezett karrierről

2023. július 04. - obbagy.laszlo

„Történelem!” – írta Instagram oldalán a válogatottbeli csapattárs, Schäfer András. És hát valóban! Szoboszlai Dominik 70 millió euróért a Liverpool csapatához igazolt, ezzel a patinás klub történetének harmadik (!!!) legdrágább igazolása lett. Történelmi igazolás, történelmi lehetőség, szó se róla. Hogy ez nem álom? Valaki csípjen meg, és elhiszem neki! Általában megtervezem, hogy miről akarok írni, most is megvolt már a fejemben a következő írásom ötlete, de általában az Élet az igazi „ötletgazda”, és gyakran felülírja a mi elképzeléseinket. Így történt ez most is, hiszen ez egy nem tervezett, de annál nagyobb örömmel megírt poszt lett a részemről – ha már úgyis történelem születik, ne csak lássuk és éljük, de írjuk is meg! :)

1801.jpg

Miután Szoboszlai Salzburgból Lipcsébe került, 2021 márciusában írtam egy cikket Melyik utat választja Szoboszlai Dominik? címmel. Én akkor a Leipziget tökéletes választásnak tartottam fejlődése szempontjából, de 4 negatív (Dzsudzsák Balázs, Koman Vladimir, Németh Krisztián, Rudolf Gergely) és ugyanennyi pozitív (Gera Zoltán, Huszti Szabolcs, Hajnal Tamás és Gulácsi Péter) példán keresztül szemléltettem, mit is lehet kezdeni egy karrierrel, hogyan lehet jó vagy éppen rossz döntéseket hozni. Szoboszlai esetében már eddig is minden a terv szerint haladt, amiben megkerülhetetlen szerepe van az édesapjának, Szoboszlai Zsoltnak, aki a saját utánpótlásnevelő műhelyében, a Főnix Gold FC-ben építette fel fiát 2007 és 2015 között, valamint Esterházy Mátyásnak, aki közel egy évtizede a menedzsere már. Ők ketten mindig és minden döntésében ott voltak Dominik mögött. És akkor sem estek kétségbe, amikor első klubja, a Salzburg nem a felnőttcsapatában játszatta, hanem kölcsönadta fiókcsapatának, az osztrák második ligában szereplő Lieferingnek. Nem estek kétségbe, amikor a Leipzighez igazolva egy makacs sérülés miatt az első félévben egyetlen másodpercet sem futballozhatott. Nem estek kétségbe, amikor Domenico Tedesco nem igazán számolt vele. Az egész eddigi útja terv – és mintaszerű. Követendő. Mielőtt rátérnénk a már eddig is nagyon tartalmas pályafutására, nézze meg mindenki ezt a 3 gólt, amit az u17-es elitkörös Eb selejtezőkön lőtt hat évvel ezelőtt. Nem fogjátok megbánni!

1805.jpg

Miből lesz a cserebogár...?

A Feleségemmel Salzburgban voltunk nászúton 2018 tavaszán, és meccsen is jártunk – a Salzburg csapatának akkor már Marco Rose volt az edzője, de Dominik sajnos még a fiókcsapatban szerepelt. De ott olyan jól játszott, hogy a Salzburg visszavitte még bőven a tizennyolcadik születésnapja előtt, és idővel húzóemberré vált az osztrák kirakatcsapatban – sőt, a 2017/18-as szezon utolsó fordulójában, néhány héttel a nászutam után, csereként pályára lépve be is mutatkozhatott a csapatban. A következő évben, ha kirobbanthatatlan még nem is volt, de szépen, lassan beépült a Salzburgba. Egy szezonnal később, sokadik próbálkozásra, immár az ő főszereplésével végre bejutottak a Bajnokok Ligája főtáblájára, ahol nagyon látványos és élvezetes meccseket játszottak. Az elitsorozat jelentette számára és a norvég tinicsillag, Erling Haaland számára is az áttörést. A salzburgi BL kalandba belefért egy Liverpool elleni kétmeccses párharc, s elhíresült a videó, ahogy Szoboszlai interjú közben fogadja a győztes szakvezető, Jürgen Klopp gratulációját… Ekkor még ki gondolta, hogy útjaik egyszer majd összefonódnak… Az viszont a napnál is világosabb volt már akkor is, hogy nem Salzburgban fog megöregedni, nyugdíjas éveit nem Mozart szülőházában tervezi eltölteni Dominik, ami alá egyébként rettentően közönséges módon odaépítettek egy Spar üzletet. A saját szemünkkel láttuk, mikor ott jártunk a házasságkötésünket követő első napokban, ellentétben a Salzburg – Szoboszlai házassággal, pedig a miénkhez hasonlóan ez utóbbi is gyümölcsöző volt: minden tétmeccset figyelembe véve 83 találkozón 26 gólt szerzett és 35 gólpasszt adott, ez azért több, mint egy kezdő cserkész szint.

31933789_1764791586908670_3550369620714061824_n_2.jpg

Itt született Mozart. Na nem a Spar-ban... :)

Hogy mennyire jól is sikerült számára a koronavírus járvány miatt egyébként igen szenvedős 2020-as esztendő, csak néhány értékmérő. Azon az őszön, mikor a válogatottat kijuttatta Izland ellen azzal a szólógóljával a következő évi Európa-bajnokságra, a spanyol AS kapcsolatba hozta a Leipzig mellett a Real Madriddal, az Arsenallal és az AC Milannal is. A goal.com egyenesen így írt róla: „Egy igazi démon a rögzített helyzeteknél, de még ismertebb arról, ahogyan a játékostársait képes helyzetbe hozni, inkább előkészít, mint maga váltaná gólra a helyzeteket. Már most remek karmester, s kétségünk ne legyen, a világ egyik legjobb irányító középpályása válhat belőle. A legjobban a középpálya bal szélén érzi magát, innen húzhat befelé, kihasználva a nagyon jó jobb lábát.” A Voetbalzone című holland szakportál „Kevin De Bruyne-féle játékmesterként” aposztrofálta, a Salzburgnál és később Lipcsében is vele dolgozó Jesse Marsch pedig a modernkori David Beckhamnek titulálta. De Bruyne, Beckham, a világ legjobb irányítója… Túlzás lenne? A magyar fotelszurkoló szerint biztosan. De az nem lehet véletlen, hogy 2020-ban a The Guardian a világ 100 legjobb labdarúgója közé sorolta, az év osztrák labdarúgója szavazáson pedig – amelyen az osztrák futballistákon kívül az osztrák Bundesligában játszók „indulnak” – a 3. helyen végzett, egy bizonyos David Alaba és Marcel Sabitzer mögött. A Golden Boy díj szavazáson, amin a legjobb 21 éven aluli Európában futballozó játékost díjazzák, a 8. helyen végzett. Csak érdekességképpen, hogy kik előzték meg… 1. Erling Haaland (akkor még dortmundiként, ma már a Manchester City rettegett csatára), 2. Ansu Fati (megállt a fejlődése Barcelonában), 3. Alphonso Davies (már akkor is Bayern München), 4. Jadon Sancho (még a Dortmundban futballozott ekkor, a Manchester Unitedba nehezen sikerült beilleszkednie), 5. Eduardo Camavinga (ekkor még a francia Rennesben játszott, napjainkban öröm nézni a Real Madridban!), 6. Dejan Kulusevski (akkor még a Juventusban játszott, ma a Tottenhamben futballozik, tarthatna előrébb is karrierjében…), 7. Phil Foden (Haaland érkezésével, ha nem is lett kegyvesztett a City-ben, de tavaly sokkal kevesebbet játszott, mint korábban). S hogy közvetlenül kiket előzött meg? Tessenek leülni vagy megkapaszkodni: az Arsenal üdvöskéjét, Bukayo Sakát és a Real Madridban zsugázó Vinicius Juniort. Micsoda nevek – micsoda teljesítmény!!!

1816.jpg

2020 előtt ők nyerték a Golden Boy díjat. Elég veretes névsor...

Szóval nagy volt a hype körülötte, mikor megérkezett Lipcsébe, de hát tett is ő ezért, éppen ezért óriási csalódás és szomorúság volt, hogy az első fél szezonjában nem mutatkozhatott be Julian Nagelsmannál. Na nem, mert pikkeltek volna rá, szeméremcsont gyulladás, meg mindenféle nyavalyák gyötörték. Szerintem senki nem gondolt ennyire rémálomszerű kezdésre Németországban. Nagelsmannál aztán végül egy percet sem játszhatott, mert a fiatal edzőgeneráció egyik legtehetségesebb tagja a Bayern kispadjára ült le – érkezett viszont a helyére Jesse Marsch. Ő ismerte Dominiket a Salzburgból, játszott is nála viszonylag sokat, ám mivel az eredmények elmaradtak, az amerikai számára elég hamar lett „marsch”. Domenico Tedesco végül BL helyre kormányozta az együttest, és története első trófeáját is megnyerte a klubbal, így végeredményében sikeresen zárult Szoboszlai első Bundesliga idénye, amiben hat gólt lőtt, nyolcat meg előkészített. Emlékezetes, amikor első kezdőcsapatos bajnoki meccsén duplázott a Stuttgart ellen (mindkét gólja szépségdíjas volt!), Leverkusenben győztes gólt szerzett a közvetlen rivális ellen, az utolsó fordulóban pedig az ő beadását fejelte be Willi Orbán, ami biztossá tette a BL indulásukat. A Bajnokok Ligájában nagyon nehéz csoportba került a Lipcse, az egy évvel korábban BL elődöntőbe jutó klub nem is tudta megugrani az akadályokat, de az oroszlán bajuszát egyszer-kétszer azért sikerült meghúzni, Dominik pedig mindkét nagyágyú ellen betalált. A PSG ellen a 92. percben sem remegett meg a lába, higgadtan értékesítette a döntetlent érő tizenegyest, még az őt provokálni igyekvő Neymar sem tudta kizökkenteni. („Gólt fogsz lőni?” „Igen.” „Biztos vagy benne?” „Igen. Én sosem hibázom.” A sors iróniája, hogy néhány hét múlva kihagyott egy tizenegyest a Bundesligában a Leverkusen ellen…) Aztán gólt lőtt az akkor a továbbjutásuk tudatában már igencsak tartalékosan felálló és takaréklángon égő Manchester City ellen – hamarosan ezt akár bajnoki meccsen is megteheti majd, de ne ugorjunk ennyire előre…

1815.jpg

Haaland és Szoboszlai ekkor még csapattársak voltak Salzburgban...

Bemutatkozó idénynek ez egyáltalán nem volt rossz, de talán mondhatjuk, hogy joggal várhattunk tőle még ennél is többet. Nehezen indult a 2022/23-as futballszezon, mert Domenico Tedesco vagy nem számított rá, vagy rossz pozícióban játszatta. Miután Tedescóról kiderült, hogy az ed szócska utólag került a nevébe, s egyébként Tesco a neve, mivel ismerték a Tesco gazdaságos szlogent, kirúgták – mint kis híján engem is ezért a roppant kellemetlenül gyenge szóviccért… Szóval Te(de)sco, a gazdaságos után érkezett a régi jó ismerős, Marco Rose, s onnantól Dominik helye megkérdőjelezhetetlenné vált a csapatban! A Borussia Dortmund ellen gólpasszt adott Willi Orbánnak, majd csodálatos gólt szerzett. A Stuttgart ellen megint duplázott (az egyik gólja megint szabadrúgásból született!), gólpasszt adott a Bayern ellen, majd az utolsó előtti játéknapon egyetlen büntetőgólját is megszerezte a Bundesligában, éppen a bajorok ellen. A Lipcseiek egyik legjobb és legfontosabb játékosa volt, aki megint 6 góllal és 8 gólpasszal zárt. És újabb kupagyőzelemmel: az elődöntőben duplázott a Freiburg ellen, s a fináléban ő rúgta a második gólt, kivégezve ezzel a Frankfurtot. Egyrészt így ez volt az utolsó lipcsei gólja, másrészt ezzel a találattal 35 év után ő lett az első magyar, aki német kupadöntőben betalált. (Akkor egy bizonyos Détári Lajos volt a „bűnös”.)

1807.jpg

Így, ezzel a képkockával jelentették be Liverpoolban...

Hosszú és tartalmas szezon volt, amit a kupagyőzelemmel zárt le Dominik. A válogatottban időközben csapatkapitány lett – Szalai Ádám utolsó válogatott góljához gólpasszt adott, a bolgárok ellen micsoda szabadrúgásgólt szerzett! Miközben szétszedte a sajtó és a közvélemény azért, mert egy barátságos válogatott meccsen kő, papír, ollóval döntöttek Sallai Rolanddal arról, ki rúgja a büntetőt… A Manchester City feldarabolta őket a BL-ben, Haaland egymaga rúgott nekik ötöt… Kétszer is kiállították a szezonban. Szóval volt ő fent és lent is. De az nem lehet véletlen, hogy a Bundesliga szezon végén két mértékadó szakportál, a WhoScored és a Sofacore is beválasztotta az év álomcsapatába. Az nem lehet véletlen, hogy a tavasszal folyamatosan monitorozták Szoboszlait a Premier League élcsapatai. Nem minden az, hogy parádés a rugótechnikája, jól cselez és játékintelligens. A mögöttünk hagyott szezonban a német bajnokságban a második legtöbb lövést előkészítő akciót produkálta (150), ez 90 percre lebontva 5.52, amellyel ő lett a liga legjobbja. Számai Európában is kiemelkedők, a topligákban a 14. legtöbb ilyen akció fűződik a nevéhez és olyan sztárok előzik meg csupán, mint például Lionel Messi, Bruno Fernandes vagy éppen Kevin De Bruyne.

1808.jpg

Volt az elmúlt 20 évben néhány magyar labdarúgó a Premier League-ben. Mások mellett a minap visszavonult Priskin Tamás, vagy például Halmosi Péter, Torghelle Sándor, Buzsáky ÁkosKirály Gábor nevére is biztosan emlékeznek arrafelé, akkoriban a PL egyik legjobb kapusa volt. Bogdán Ádám, na ő a Liverpoolban nem tudott gyökeret ereszteni, de Boltonban szép éveket töltött. Szegény Fülöp Marci… Lassan már 8 éve, hogy nincs köztünk, ő néhány meccsen még a Manchester City hálóját is őrizte. Az biztos, hogy a legnagyobb karriert Angliában Gera Zoltán futotta be. Rajongtak érte a szurkolók, de őt lehetett is nagyon szeretni! A kiesés elkerüléséért küzdő West Bromwich Albionból tudott úgy kiemelkedni, hogy sztár lehetett Angliában. Ő volt a Mágikus Magyar – kint kapta ezt a jelzőt, nem az itthoni közeg biggyesztette rá! A Fulhammel Európa-Liga döntőt játszott, s a menetelés során Gera vezéregyénisége volt a kicsi londoni csapatnak. Nagyon büszkék voltunk, lehettünk Gerzsonra! Ha nincs az a rengeteg sérülés, meg, ha nem tékozol el fontos éveket fiatalon… A csillagos ég lehetett volna számára a határ, mert Gera Zoli istenadta tehetség volt. Az elmúlt 30 év legjobb magyar játékosa! Emlékeztek, micsoda bombagólt lőtt a Liverpoolnak, meg milyen gólt ollózott a Manchester United hálóját védő Edwin van der Saarnak? És ez csak két kiragadott, de felejthetetlen pillanat a karrierjéből. Tíz éven keresztül Angliában futballozott, ebből 8 szezont a Premier League-ben töltött! Maximálisan megérdemelte, rászolgált a bizalomra.

1804.jpg

És most megérkezik Szoboszlai Dominik, aki még Gera Zolinál is nagyobb tehetség! Már az nagyon izgalmas volt, hogy a Newcastle le akarta igazolni a Leipzig magyar középpályását. Egy nagy hagyományokkal bíró, szaúdi kézben lévő, tehát nagy reményeket szövögető és tőkeerős klub, egy fiatal és ambiciózus edzővel, tehetséges játszópajtásakkal, a világ legerősebb bajnokságában, ráadásul a Newcastle kiharcolta a BL szereplés jogát is! Ezt nyújtotta volna az Új Kastély! Nem lett volna rossz ez a forgatókönyv sem. Aztán viszonylag hirtelen bejött a képbe a Liverpool, és nagyon felgyorsultak az események. Én táboroztattam az elmúlt héten, és lehet, nem is jutott el hozzám minden információ. De nem is biztos, hogy baj: az átigazolási sagák csak felbosszantják az embert (ld: Mbappé és a Real Madrid végeláthatatlanul reménytelen és már-már dühítően irritáló szappanoperája…). A Liverpool a Sir Alex Ferguson vezette Manchester United melletti másik kedvenc angol csapatom, aminek először a 2001-es UEFA kupa döntőjében szurkoltam, amit 5-4-re (!!!) nyertek hosszabbítás után a Deportivo Alavés ellen, s aminek akkor Michael Owen, Robbie Fowler és Émile Heskey voltak a kulcsfigurái (egyébként abban a csapatban is volt egy McAllister, csak ő Gary volt és skót...), majd a 2005-ös BL döntőben csodálatos fordítás után, három gólos hátrányból nyertek BL-t a Milan ellen, később Fernando Torres náluk futballozva lett az egyik kedvenc csatárom, s Jürgen Klopp 2015-ös érkezése óta meg már az első számú kedvenceim a Szigetországban. Én mégis szkeptikusan fogadtam eleinte a hírt, hogy Szoboszlainak érdemes-e odaigazolnia. Nem Szoboszlai képességeiben kételkedtem. Ennek a srácnak helyén van az esze, a szíve, a tudása és az önbizalma is. De úgy vélem, a Lipcsében még jó helyen volt. Ebben a második szezonjában már igazi vezére volt a csapatnak, ráadásul Marco Rose bízott benne, jól ismerték egymást, és tudták, hogy mire számíthatnak a másiktól. A Bundesliga nem gyenge bajnokság, s jövőre is a Bajnokok Ligájában játszhatott volna. Elhagyni a biztosat (játékpercek, bizalom…) a bizonytalanért… Én nem bántam volna, ha egy évet még Lipcsében marad. Az is igaz viszont, hogy a lehetőségeket meg kell ragadni. Már pedig Szoboszlai Dominik most élete lehetőségét kapta meg, mindössze 22 évesen!

1806.jpg

Jól fog állni az a mez rajta! :)

Volt a lipcsei szerződésében egy 70 milliós kivásárlási ár, ami csak június 30-ig volt érvényes – onnantól kezdve a németek többet is kérhettek tőle érte! A Liverpool nem akart többet fizetni, meg bárkivel is belemenni egy licitháborúba, de a 70 milliót megadta, ami hátborzongatóan soknak tűnik! Korábban csak Virgil van Dijk-ért a Southamptonnak és Darwin Nunezért a Benficának fizetett többet a hatszoros BEK/BL győztes angol gigász. Vegyük át még egyszer, és emésszük meg: Szoboszlai Dominik a Liverpool történetének harmadik legdrágább futballistája! Az átigazolási pletykáknál csak a megmondóemberek és a mindenben a rosszat és a negatívat látó kommentelők bosszantanak fel jobban. Bizony, Szoboszlai még ezzel a klubváltással sem győzte meg őket! Úgyis kispadozni fog, semennyit nem játszik majd, kevés ő ehhez a szinthez, úgyis lerúgják, és állandóan sérült lesz, Klopp nem ért a focihoz, régen ki kellett volna már rúgni… Meg egyébként, a haja is milyen… Nos, Drága Barátaim! A Mersey partiakról tudvalevő, milyen megfigyelő hálózatuk van, biztosak lehetünk abban, hogy minden részletre kiterjedően figyelték a magyar középpályást. Jürgen Klopp nem csenget csak úgy ki valakiért 70 millát – komoly terveik vannak Szoboszlai Dominikkel! Egy valami viszont nagyon fontos, és ezt Klopp sem győzte hangsúlyozni: a türelem. Nem valószínű, hogy rögtön a kezdőcsapatban találja magát, és kirobbanthatatlan lesz onnan. Felvenni az angol foci daráló stílusát és tempóját, megszokni a csapattársakat, akklimatizálódni még az időjáráshoz is, bizony, időigényes. A türelem játékperceket terem – mert abban egészen biztosak lehetünk, hogy ennyi pénzért nem a kispadra vették Szoboszlait. Meg fogja kapni a lehetőséget a bizonyításra – minimum 50-55 meccse várhatóan idén is lesz a Poolnak, lesz forgatva a keret. Szerintem még jól is jöhet, hogy idén csak Európa-Liga meccsei lesznek a Liverpoolnak, ott könnyebben meg fogja kapni a lehetőséget, mint a BL-ben. Szoboszlai Dominik mindenképp a jövő embere – 22 évesen mi más is lenne? Más egy karrier alatt nem ér el ennyi mindent. Kicsit irigylem tőle az életkorát… Na meg az edzőjét is…

1813.jpg

 Emlékszem, első gyermekem, Teodor fiam születésének a napján, a kórházban, a szunyókáló fiam és a Feleségem mellett, két nappal a megnyert BL döntője után kezdtem el olvasni az önéletrajzi könyvét. Idestova ennek is már több mint négy éve. Jürgen Klopp szakmájában a világ egyik legjobbja. Bolondulnak érte a játékosai, eszméletlenül jó pedagógus, garantált, hogy az ő kezei alatt fejlődni fog Dominik – ha ő is akar. Illik is a csapatba, annak középpályájára, amire, valljuk be, ráfért már a vérfrissítés. A középpályáról távozott a veterán mindenes, James Milner, Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain, Fabio Carvalho és kölcsönből visszatér a Juvéhoz Arthur Melo. Ellenben érkezett a friss világbajnok Alexis MacAllister a Brightontól és Szoboszlai Dominik. Klopp focijára jellemző, hogy magasan húzza meg a védelmi vonalat, és szeret labdavesztés után gyorsan visszatámadni. Ehhez a játékhoz viszont nagy munkabírás és folyamatos nyomásgyakorlás kell. Bár a Leipzig nem presszingelt annyit és olyan agresszíven, amennyit a Liverpool várhatóan fog, az előző Bundesliga idényben 39 alkalommal szerzett labdát Szoboszlai Dominik az ellenfél kapujától legfeljebb 40 méterre, és ezek közül 8 lövéssel is fejeződött be. Ebben a mutatóban csapata legjobbja volt, s a ligában is a 3. helyen végzett. A két Bundesliga szezon alatt adott 16 gólpassz nem annyira kevés, de aki nézte a Leipzig meccseit, jól tudja, ez a szám csak azért nem jóval több, mert Timo Wernerre és André Silvára jöttek ki ezek a helyzetek, ők pedig ugye nem a kíméletlen helyzetkihasználásukról híresek… Egyelőre a tavaly nyáron Liverpoolba költöző Darwin Nunez sem, de azért remélem, nem kell ecsetelnem, mennyivel másabb lesz őt, Mohamed Salahot, Diogo Jotát vagy Luis Diazt kiszolgálni, mint az említett úriembereket Lipcsében…

1812.jpg

Alakul az a középpálya...

Valószínűleg rájön majd arra Szoboszlai Dominik, hogy nincs mindig mindenhol kolbászból a kerítés. (Németországban, a virsli hazájában ez lehet, így volt, muhaha…). Félő, hogy a darálós brit stílust ő sem fogja megúszni sérülések nélkül. Meg kell majd küzdenie a szabadrúgásokért, mert Trent-Alexander Arnold specialistája ennek a műfajnak, a világ egyik legjobbja – de amúgy Dominik is az! Ki tudja, lehet, lesz olyan szabadrúgás, aminek sorsáról kő, papír, ollóval döntenek majd! :I Meglehet, a nyolcas mezt (amelyet a legendás Steven Gerrard hordott oly sokáig) néha túl bőnek érzi majd magán, vagy szorítani fogja… Terheket ne pakoljunk rá (könnyű azt mondani, én is nagyon sokat várok tőle…), csak élvezzük, hogy a világ egyik legnagyszerűbb bajnokságának egyik legnagyobb klubjában futballozik egy magyar, s legyünk rá büszkék! És bízzunk abban, hogy mások is követhetik őt a legmagasabb szintre – akár már ezen a nyáron az AZ Alkmaarban felbukkanó Kerkez Milos! Hódítsd meg Kloppot, aztán a Kop-ot, s végül minden klappol! Csak szerényen és alázattal, de önbizalommal és hittel, a munkát meg nem spórolva, a játék élvezetét szem előtt tartva futballozz, és alighanem megszületik a Mágikus Magyar 2.0.

Hajrá Szoboszlai Dominik!

Ps. Aki eredeti, liverpool-i Szoboszlai mezzel szeretne megajándékozni, privátban megírom a címemet…

1800.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lacusatya.blog.hu/api/trackback/id/tr1518159614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása